Μια μικρή περατζάδα,μια μεγάλη παραλία, δυό-τρία ταβερνάκια που στήνουν τραπέζια μπροστά στο νερό.Ούζο στα ποτήρια, ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, ένα φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα και θέα στην Κέρκυρα.
Η λιμνοθάλασσα της Σαγιάδας

H Σαγιάδα είναι το απόλυτο καταφύγιο για απόδραση από την πολυκοσμία του λιμανιού. Πρόκειται για ένα ήσυχο ψαροχώρι, βόρεια της Ηγουμενίτσας, κοντά στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία. Οι κοντινές της παραλίες παραμένουν μακριά από τις επιδρομές τουριστών, ενώ στο λιμανάκι της με τον πλακόστρωτο πεζόδρομο θα απολαύσεις φρέσκο και κυρίως φθηνό ψάρι.Αξίζει να επισκεφθείς τον εγκαταλελειμμένο οικισμό της παλιάς Σαγιάδας με τα αξιόλογα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Έχει και ωραία θέα...

Η Σαγιάδα βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την πόλη της Κέρκυρας, είναι ένα νέος οικισμός που δημιουργήθηκε μετά το 1943, όταν οι Γερμανοί πυρπόλησαν την άλλοτε σημαντική για τη γεωγραφική της θέση, κωμόπολη, την Παλαιά Σαγιάδα και οι κάτοικοι της, αναγκάστηκαν να κατέβουν κοντά στο λιμανάκι της περιοχής, το Σκάλωμα.

Οι παραλίες Κεραμίδι και Στροβίλι βορειότερα και το παλιό χωριό με τα πέτρινα σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής είναι λόγοι για να επισκευθείτε την Σαγιάδα έτσι κιαλλιώς. Ωστόσο όλοι θα σας στείλουν εδώ για φαγητό.
Το λιμανάκι Σκάλωμα στην Σαγιάδα

Το Σκάλωμα, είναι περισσότερο γνώριμο σε όσους κάνουν διακοπές με σκάφη αναψυχής στο Ιόνιο, γιατί στα ταβερνάκια που λειτουργούν πάνω στην λιθόστρωτη λωρίδα στεριάς που μπαίνει μέσα στην θάλασσα, πάντα θα γευτούν, φτηνό φρέσκο ψάρι και νόστιμα θαλασσινά.

Ο εγκαταλελειμμένος οικισμός της Παλιάς Σαγιάδας έχει σήμερα να δείξει στον επισκέπτη, αξιόλογα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και μία πανοραμική θέα στο Ιόνιο.

Ο επισκέπτης θα περπατήσει σε λιθόστρωτα καλντερίμια, σε αλώνια, θα θαυμάσει παλιές εκκλησίες και οικήματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Χρειάζονται μόνο 10 λεπτά με το αυτοκίνητο για να φτάσεις από το Σκάλωμα στον παλιό οικισμό που στέκει στην πλαγιά του ομώνυμου βουνού από την αρχαιότητα.

Δίπλα από το λιμανάκι, στο Σκάλωμα, η λωρίδα της στεριάς δημιουργεί μια μικρή λιμνοθάλασσα, όπου πριν λίγα χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής ανακάλυψαν τις ιαματικές ιδιότητες της λάσπης του βυθού, όμως η προσπάθεια αξιοποίησης δεν έχει αποτέλεσμα.

Σε απόσταση λίγων μόλις λεπτών από την Σαγιάδα απλώνονται οι δύο παραλίες της, το Κεραμίδι και το Στροβίλι. Το Κεραμίδι είναι μια μικρή οργανωμένη παραλία με δένδρα, βότσαλο, ψιλή άμμο και κρυσταλλένια νερά. Η παραλία Στροβίλι, βρίσκεται στα πόδια του ομώνυμου λόφου, που μπαίνει στην θάλασσα και στην κορυφή του βρίσκονται απομεινάρια μεσαιωνικού κάστρου.

Ο τόπος, λόγω της σπουδαίας γεωπολιτικής θέσης του, «κουβαλάει» μία πολυτάραχη ιστορία. Μέχρι το 1479 ήταν η La Bastia των Ενετών, που κυριαρχήθηκε από τους Τούρκους. Τότε, η περιοχή αναδείχθηκε σε ένα από τα πλέον σημαντικά λιμάνια της Δυτικής Ελλάδας, στο οποίο λειτούργησε και Γαλλικό προξενείο. Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι στη Σαγιάδα συναντήθηκε ο Αλή Πασάς με Γάλλους διπλωμάτες, μετά τη συνθήκη του Κάμπο Φόρμιο, προκειμένου να εξασφαλίσει την ελεύθερη διέλευση των τουρκικών εμπορικών πλοίων από τα στενά της Κέρκυρας.

Η περιοχή της Σαγιάδας, είναι τόπος που δεν έχει ακόμη αγγίξει η τουριστική ανάπτυξη, γι αυτό και δεν υπάρχει ξενοδοχείο, παρά ελάχιστα καταλύματα για διανυκτέρευση.

Λίγο προτού φθάσεις στη Σαγιάδα θα δεις την πινακίδα που οδηγεί στους Φιλιάτες, ένα από τα κεφαλοχώρια της Θεσπρωτίας. Σε μικρή απόσταση από την πόλη (8 χλμ.) και σε ένα καταπράσινο τοπίο βρίσκεται το πανέμορφο μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γηρομερίου. Το τέμπλο της εκκλησίας είναι κατασκευασμένο το 1824, ενώ κοσμείται με βυζαντινές τοιχογραφίες του 16ου αιώνα.

Πηγή: LA BASTIA

Σαγιάδα Θεσπρωτίας. Το λιμανάκι Σκάλωμα το 1985.

Το Σκάλωμα, είναι περισσότερο γνώριμο σε όσους κάνουν διακοπές με σκάφη αναψυχής στο Ιόνιο, γιατί στα ταβερνάκια που λειτουργούν πάνω στην λιθόστρωτη λωρίδα στεριάς που μπαίνει μέσα στην θάλασσα, πάντα θα γευτούν, φτηνό φρέσκο ψάρι και νόστιμα θαλασσινά.
Το Σκάλωμα Σαγιάδας. Φωτογραφία του Φιλιατιώτη Κοσμά Ζαφείρη

Ιστοσελίδες για την Σαγιάδα

http://labastia.blogspot.de/
http://sayiada.blogspot.de/