Σήμα κινδύνου για τα ποτάμια της Ηπείρου

SΟS για τα ηπειρώτικα ποτάμια

Λούρος, Άραχθος, Kαλαμάς ρυπαίνονται συστηματικά από σφαγεία, φυτοφάρμακα και λύματα
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα ποτάμια της Ηπείρου: Ο Λούρος είναι τόπος αναψυχής και εναλλακτικού τουρισμού για πολλούς Έλληνες που κάνουν εκεί κανό και καγιάκ. Ωστόσο, ρυπαίνεται συστηματικά από σφαγεία και κρεατοβιομηχανίες.

Ο Καλαμάς είναι γνωστός για την παραγωγή σολομού, αλλά στα νερά του καταλήγουν οικιακά απόβλητα και υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Ο Aραχθος θεωρείται μεγάλης οικολογικής σημασίας, απόβλητα βιομηχανιών όμως πέφτουν αδιατάρακτα στο ποτάμι...

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η υψηλότερη ρύπανση καταγράφεται στον Λούρο. Εκεί ανιχνεύθηκαν οι υψηλότερες τιμές COD (Chemical Oxygen Demand - δείκτης για την οξείδωση που έχουν υποστεί τα στοιχεία που υπάρχουν στο νερό). Είναι χαρακτηριστικό ότι το ανώτατο όριο τιμών COD στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 125 mg ανά λίτρο, ενώ σε ορισμένα σημεία της δειγματοληψίας στον Λούρο οι τιμές ήταν περίπου... πέντε φορές υψηλότερες!

«Πράγματι, όπως έχουν δείξει και άλλες έρευνες στο παρελθόν, ο Λούρος είναι ο περισσότερο μολυσμένος. Πιθανές πηγές ρύπανσης είναι σφαγεία και χοιροστάσια που υπάρχουν κοντά του», λέει στα «NEA» ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ένας από τους υπεύθυνους της έρευνας, κ. Ιωάννης Βλεσσίδης. Ειδικά για τον Λούρο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι αποτελεί την πηγή πόσιμου νερού για χωριά της περιοχής!

Υψηλές ήταν στον Λούρο και οι τιμές του αμμωνίου. Το όριο είναι 0,005 mg/l και οι μετρήσεις έδειξαν τιμές από 0,12 έως 1,67mg/l, οι οποίες ίσως οφείλονται στη ρύπανση των νερών από τα αστικά λύματα. Τα ανώτατα επιτρεπτά όρια της E.E. υπερέβησαν οι συγκεντρώσεις των φωσφορικών και στους τρεις ποταμούς. Όπως πιθανολογείται από τους επιστήμονες, αιτία είναι η χρήση λιπασμάτων στα χωράφια.

Φυτοφάρμακα και λύματα

Ο Καλαμάς, εκτιμούν οι ερευνητές, κινδυνεύει από τη ρύπανση σε όλο το μήκος του, εξαιτίας των δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα στις όχθες του. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ποτάμι καταλήγουν τα νερά του βιολογικού καθαρισμού των Ιωαννίνων, απόβλητα σφαγείων, αλλά και υπολείμματα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων...

Όσο για τον Άραχθο, οι ειδικοί σημειώνουν ότι κινδυνεύει από τη ρύπανση, περισσότερο στα σημεία όπου καταλήγουν τα νερά από τις πεδιάδες της Άρτας. Κύρια πηγή ρύπανσης είναι μία φρουτοβιομηχανία, τα απόβλητα της οποίας οδηγούνται στο ποτάμι χωρίς καμία επεξεργασία!


Μάνος Χαραλαμπάκης
πηγή: εφημερίδα Τα Νέα

Πίσω